szemüveg látás

Szerintem egyértelmű a válasz: Igen! Sokszor találkozni azzal, hogy kellene a gyereknek (akár felnőttnek is ) szemüveg, de pusztán azért nem hordja, mert szégyelli. Az egyik ismerősöm gyerekével is ez a helyzet, szüksége lenne rá, mégsem hordja, inkább azt mondja lát ő anélkül is. Mentségére legyen szólva még tinédzser, nem akarja hogy gúnyolják az iskolában, vagy kevésbé tetszen a lányoknak. Szerintem ez csak kifogás, mert igenis szükség van rá a jó látáshoz.

A szemüveg hordásának egyértelmű előnye, hogy jobb lesz a látás, amely az életben rendkívül fontos, szinte mindent megkönnyít ha élesebben látunk, mindennapi tevékenységeink is könnyebbé válnak. Gyerekeknél elég csak ha a tanulást hozzuk fel példának, mert rossz ha nem látja a táblát és emiatt szerezhet rosszabb jegyeket. Előfordulhat, hogy rossz buszra száll mert nem látja a feliratot rendesen. Talán a legnagyobb előnye az lehet amennyiben a szemünk nem annyira gyenge, akár még meg is gyúgyulhat a mindennapi hordásától, és előfordulhat, hogy elhagyhatjuk a viselését a későbbiekben.

Felnőtteknél példa lehet a vezetés, ahol balesetveszélyt okozhat ha nem megfelelő a látásunk, de a munkahelyünkön sem biztos, hogy megfelelő minőségben el tudjuk végezni a munkánkat ha nem viseljük.

Előfordulhatnak kényelmetlen szituációk is, amelyeket megúszhatnánk, ha viselnénk. Ilyen például ha az embernek el kell olvasnia egy levelet, vagy egy hivatalos iratot, de nem látja, vagy nem veszi észre az adott papíron hová is kell írnia a nevét. Esetleg valaminek, vagy valakinek nekimegy, és mások emiatt kinevetik.

Vannak igen szép szemüvegek, melyek közben praktikusak is. Szélesebb, vagy keskenyebb keret, kissebb vagy nagyobb, akár fényre sötétedő lencse, mindenki találhat az izlésének megfelelőt. Olyan is van, ahol már keret sincs, szóval nagy a választék. Vannak már egészen olcsók is, de persze ha márkásat akarunk olyat is kaphatunk kicsit drágábban. Akár az ember kinézetét is feldobhatja, mivel vannak akiknek kifejezetten jól áll a szemüveg.

Persze van alternatíva, mint például a kontaktlencse. Ezt én nem ajánlom senkinek, mivel könnyen begyulladhat tőle az ember szeme, és vannak olyan szituációk ahol nem is hordhatja. Emellett állandóan cserélgetni kell, és külön folyadék is kell hozzá. A higéniára fokozottan kell figyelni! Lézeres szemműtétet is csináltathat manapság már bárki, de annak finoman szólva sem kevés az ára, ráadásul kockázatai is vannak, igaz egyszer csináltatjuk meg, és végleg meggyógyulhat a szemünk. 

A szemüveg hordásának pedig nem igazán vannak hátrányai, maximum az, ha az embert csúfolják miatta, pápaszemesnek nevezik de ezekkel az emberekkel nem éri meg foglalkozni, pláne nem barátkozni. Esetleg még felhozhatnánk ide, hogy ha jogosítványunk van, mindig legyen rajtunk, és legyen pótszemüveg is mert még megbüntethet a rendőr nélküle,illetve néha kényelmetlen, vagy ha nagyon ügyetlenek vagyunk egy rossz mozdulatnak hála leverjük és akkor kidobtunk az ablakon jó pár ezrest.

Összegzésül én úgy vélem ha valaki nem lát akkor igenis hordjon szemüveget. Van ugyan ami ellene szól de annál több  van ami mellette. Ha kell, hát kell.

Fotó: pixabay.com