Talán a kérdést inkább úgy kellene megfogalmaznom, hogy mitől igazán jó egy regény? Általában ehhez a műfajhoz tartozó könyveket szoktam olvasni. Már elég sok művön túlvagyok ahhoz, hogy megfogalmazzak egy tizes listát, ami szerintem rávilágít arra, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen azt mondhassuk, igen ez a regény letehetetlen, fantasztikusan jó. Nézzük a listát! (Nem fontossági sorrendben írom!)

1. Érdekfeszítő, izgalmas legyen, kösse le a figyelmünket. Ha ez teljesül garantáltal sokat fogunk gubbasztani a könyvünk fölött.

2. Érintsen meg a történet. Érezzük úgy, hogy nekünk szól, esetleg rólunk, tudjunk azonosulni a művel.

3. Mély tartalmú történet legyen, ne csak egy felületesen összedobott.

4. Már az elejétől ragadjon meg, mindig jobbak az ilyen művek, mint azok amikben olyan lassan indul a cselekmény, hogy megunja az ember mire elkezdődhetne a fontos rész.

5. A borító is rendkívül fontos. Legyen egyszerre szép, és ragadja meg a könyv lényegét. Ugyan attól, hogy nem elég szép vagy kidolgozott egy könyv külseje, attól még lehet izgalmas, ám ha ránézésre megtetszik, máris kíváncsibbak vagyunk, miről is szól a történet.

6. Legyen sokszínű. Legyen kidolgozva, ne csak egyoldalról lássuk a cselekményt, több szemszögből is.

7. Legyen hosszú, de mégsem annyira, hogy egy idő után ráunjunk annak ellenére, hogy tetszik a történet. Egy 700-800 oldalas könyv már első ránézésre is soknak tűnik, pláne akkor ha egyébb teendőink miatt kevés időnk jut az olvasásra naponta.

8. Legyen érthető a történet. Ha túlságosan bonyolultá válik, az olvasó elveszítheti a fonalat, ami azt okozhatja, hogy nem lesz végigolvasva.

9. Legyen igazán jó, meglepő csavar a végén. Talán ez a legfontosabb, mert ettől lesz jó a finálé, és ez alakíthatja ki az olvasás szeretetét.

10. Legyen jól, izgalmasan összefoglalva a történet a könyv hátulján. Rendszerint úgy kezdünk neki egy műnek, hogy először elolvassuk a tartalmat, és ha az megfogott, akkor neki is látunk az olvasásnak.

Ezek mellett, még más érvek is lehetnek. Ez az összefoglalás szubjektív, így az én véleményemet tartalmazza. Lehet más máshogyan gondolja, ahogy minden relatív, és nincs két teljesen ugyanolyan ember. Ettől függetlenül remélem, hogy jól összefoglaltam mi is kell egy jó könyvhöz.